Basismodule Creattitude

Creattitude is een integratieve methode voor individuele begeleiding, ontstaan gedurende 20 jaar samenwerking en voortgekomen uit het beste wat haptonomie, gestalttherapie en psychodrama te bieden hebben. Het geheel is daarbij meer dan de som der delen geworden. Het is een methode voor kortdurende individuele begeleiding, waarbij met diepgang en inzichtgevend gewerkt wordt; zowel procesmatig als oplossingsgericht. Men leert luisteren naar en interveniëren in verhalen.

In de basismodule creattitude leert de student hoe je als begeleider de cliënt werkelijk in het verhaal kan laten stappen. Het verhaal komt tot leven! De cliënt vertelt zijn verhaal en de begeleider is waarachtig aanwezig als professioneel luisteraar. Er ontstaat een samenzijn waarbinnen mensen de ruimte ervaren om daadwerkelijk te kunnen beleven wat ze vertellen: de narratieve ruimte. Naast waarachtig luisteren, leert de student gebruik maken van interventies gericht op het benutten van vier zijnswijzen:

  • Handelen/spreken
  • Emotioneel zijn
  • Lichaam beleven
  • Denkbeelden/taal.

Hierdoor ontstaan in het verhaal spontane momenten van integratie, waar deuren naar een nieuwe of diepere betekenis opengaan. Op deze wijze kunnen mensen een antwoord krijgen op hun vraag, komen ze verder met hun dilemma of kunnen ze een betere betekenis geven aan moeilijke en aangrijpende gebeurtenissen van het leven. Creattitude is bedoeld voor onderwijzers, managers, trainers, kunstenaars, adviseurs, begeleiders en psychotherapeuten.